Bewoningsgeschiedenis Schelle / Oldeneel

Inleiding bewoning van Schelle en Oldeneel


Voor het verschijnen van het boek, Verleden – Heden – Toekomst van Schelle en Oldeneel, is er via de Buurtvereniging gevraagd naar foto’s. Helaas kwamen er spontaan weinig foto’s uit de gemeenschap. Gelukkig hadden de samenstellers uiteindelijk foto’s genoeg. Toch heb ik nog eens geïnformeerd naar foto’s van huizen en boerderijen uit vroeger tijden bij bewoners en oud bewoners.

Wat blijkt, er zijn nog best de nodige foto’s die getoond kunnen worden.

In overleg met het bestuur van de Buurtvereniging, ben ik gaan verzamelen.


Door met bewoners en oud – bewoners contact te leggen, kwam ik tot de conclusie, dat het verzamelen van gegevens over de bewoning en het vast leggen daarvan een mooi document kan vormen voor de buurt Schelle en Oldeneel.

Het is een langdurig proces om alles zo zuiver mogelijk vast te leggen, vooral de vroege geschiedenis, en er zullen ook hiaten blijven of later ingevuld.

Ik ervaar het als zeer boeiend en gezellig om bewoners en oud bewoners te ontmoeten en gegevens uit het verleden te verzamelen.

Het is de bedoeling om van alle huizen en boerderijen de geschiedenis vast te leggen, maar dat kost tijd heb ik gemerkt.


Verantwoording:

De bron van mijn informatie wordt per huisadres vermeld evenals tot welke collectie de foto’s behoren.

Deze zoektocht gaat niet zonder de gegevens die beschikbaar zijn bij het Historisch Centrum Overijssel, kortweg H.C.O.

Als er H.C.O. onder staat betekent dat er gebruik gemaakt is van de afstamming gegevens, via  “Wie Was Wie” en/of de kadastrale gegevens via de site “His Gis Overijssel”.   

Wat betreft Kadastrale gegevens word ik prima geholpen door oud kadaster medewerker en vrijwilliger bij het H.C.O, de heer Wim de Ruiter.

Ook mag ik gebruik maken van gegevens die al eens uitgezocht zijn door Janny Lalkens – Aalberts en Henri Wolf. Vooral gegevens die de buurtschap Schelle betreffen.

 

De zoektocht naar het verleden probeer ik uiteraard zo grondig mogelijk te doen. Toch kunnen er onvolkomenheden voorkomen en kan e.e.a. niet volledig zijn. Daarom worden betrokkenen en lezers van harte uit genodigd daarop te reageren, en verbeteringen en aanvullingen, tekst of foto’s, aan te leveren.


Ik wens de lezers van deze site veel lees en kijkplezier.


Marinus Dijk

 

Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.